Wednesday, October 12, 2005

The Spectacle - I, fail

The Spectacle - I, Fail (Crimethinc. Inc) cd september 2005 (LP utgave kommer ikke før godt inn i 2006 engang.)

Bodø baserte The Spectacle bruker 14 lynraske sekunder før de har fyrt av beskjeden "You Are Under My Skin". Derifra og ut er du solgt. Å kjempe imot dette vulkanutbruddet av en plate er umulig. Etter å spilt om at og om at deres forrige album sto forventningen ekstremt høyt. Skulle de klar å lage en like solid milepæl? Svaret er nei. Dette er mye større milepæl og et kreativt kvantesprang siden sist.

Umulig sier du, da har du ennå ikke hørt denne olympiske øvelsen i synkrone taktskifter, stemninger som frarøver deg aggresjon, som får deg til å stå på barrikader som ennå ikke er bygd. Lyrikken er modnere, mer filosofisk og søkende. Ja jeg mener lyrikk for dette er faen meg et stykke fra Hærverks "Aj aj aj så leit/Sonja satt seg ned og dreit" tekster. Der og da var det tekster som appellerte til urmennesket. Disse tekstene stiller spørsmålstegn ved urmenneskets eksistens berettigelse. Samtidig er de så jordnære at alle får noe ut av dem. Slik er kun stor poesi.

Når tekstene blir utført med en musikalsk innpakning verden knapt har sett blir superlativene nesten banale. Jeg skal ikke skryte men jeg har hørt litt for mye HC pønk til at jeg egentlig klarer å høre så mye på den sjangeren lengre. Dette derimot er en døråpner til en ny æra.

Mye av det som gjør I, Fail til årets plate er først og fremst musikere som vet sine begrensninger og utfordrer dem. Sprenger grenser for seg selv og viser verden sin glede over å ha besteget sitt mental Mount Everest. Influenser fra Metallica, samtidsmusikk, James Last, Cradle of Filth, Slayer, visesang, Naked City og to tonn pønk i greatest moments utgave gjør denne coctailen uimotståelig. Verdens hardeste prog plate, samtidig en svært innovativ pønk opplevelse. Uansett en plate du skal ha i din 10 på en øde øy samling, garantert.

Av Tore Stemland

2 comments:

Anonymous said...

NAKED CITY!

Anonymous said...

veldig interessant, takk